Gåte – Norges beste folkrock band

Husker du bandet Gåte? For rundt femten år siden var de blant Norges største rockeband, før det brått ble stille i 2006. I denne artikkelen skal vi ta for oss hvorfor de trakk seg tilbake, og hvordan comebackalbumet i 2018 ble mottatt.

Gåte

Det norske bandet Gåte blander folkemusikk med rock. Kvintetten fra Trøndelag hadde sin storhetstid på 2000-tallet. De skilte seg ut med sceneshowene sine og musikk som ikke lignet noe annet i datidens norske musikklandskap. De ble belønnet med Spellemannsprisen for albumet Jygri i 2002, i kategorien Årets nykommer. I 2006 ble de igjen nominert, denne gangen i kategorien Rock, for albumet Iselilja. Det plutselige inntoget i offentligheten ble etter hvert for mye for vokalist Gunnhild Sundli, som ved platedebuten bare var 14 år. I intervjuer med blant annet KK har hun delt åpenhjertig om hvor tøft hun hadde det på den tiden. Gunnhild ønsket ikke å fortsette, og bandet ble oppløst. Det skulle ta over ti år før broren Sveinung, som også var medlem av bandet, klarte å overtale henne til å gjøre et comeback.

Comebacket i 2018

I 2018, etter det hadde vært stille fra bandet i hele tolv år, utkom albumet Svevn. Avisen Dagbladets kritiker var svært begeistret for trøndernes retur. I følge anmeldelsen gikk bandet litt bort fra folketonene på denne platen, og dyrket heller rocken. Men de som først og fremst hørte på Gåte på grunn av de folkemusikkinspirerte tekstene ble ikke skuffet. Folkemusikklegenden Knut Buen har nemlig skrevet syv av sangtekstene på platen. Ved å videreføre samarbeidet med Buen, som også tidligere har skrevet for bandet, fører de folkemusikktradisjonen videre.

Fortsatt populære

Sammen med Wardruna har Gåte klart å holde folkemusikken i live. I følge tall fra Spotify har bandet 34 540 lyttere, og låten Bannlyst har hele 1 216 601 avspillinger. Med andre ord kan vi trygt si at Gåte fremdeles er svært relevante for musikkelskere.