Norsktoppen

Norsk musikk på sitt beste
Sverige har alltid vært noen år foran oss når det kommer til musikk. Det var deres danseband som først dukket opp her i Norge og satte i gang en bølge av popularitet som skylte inn over landet vårt. Det var de som startet med den såkalte Svensktoppen der de beste nasjonale poplåter ble rangert og promotert. Flere svenske band gikk internasjonalt før de første norske variantene begynte å dukke opp. Vi har prøvd å henge med og etablert egne varianter av deres musikkprogram, derav Norsktoppen. Norsktoppen ble først sendt på NRK radio i 1973, og det var mange negative reaksjoner landet rundt når NRK bestemte seg for å legge ned det populære showet i 2008. Norsktoppen har drevet frem en rekke gode låter gjennom årene, fra “Barn av regnbuen” med Lillebjørn Nilsen som kom det første året radioprogrammet ble sendt, til “Mi pia, din gutt” med Ola Bremnes som ble utgitt det siste året programmet kunne høres.

 

Fra radio til gullet
Det beste som kunne skje en norsk artist gjennom hele den andre halvdel av det 20. århundret, var å komme på Norsktoppen. Derfra er veien kort til man selger gull – sanger som Stjerneskudd med Anita Skorgan og Radio Luxembourg med Tor Endresen skjøt til værs etter å ha blitt spilt på NRK Norsktoppen. Dermed har mange artister det norske radioprogrammet å takke for sin popularitet. Nå om dagen er det Urørt som gjelder, men programmet vil neppe nå samme høyder som Norsktoppen. Bente Lind, Tor Endresen, Øystein Sunde, Odd Bakkerud, Benny Borg – mange artister har solgt til gull etter å ha dukket opp i Norsktoppen. Og kanskje vurderte Tor Endresen å selge sitt gull i form av gullplatene han har mottatt for sin artistiske innsats, da han ble slått personlig konkurs i 2012? Da hadde han kanskje ikke behøvd å selge huset til kona.

 

vintage portable silver radio

 

På gjenhør
Alle som savnet Norsktoppen fikk seg en gedigen overraskelse et par år etter at radioprogrammet ble lagt ned – NRK Gull med popveteranen Vidar Lønn-Arnesen bestemte seg nemlig for å gå igjennom 35 år med slagere, 35 år med musikk fra Norsktoppen. Over 6000 plater skulle boltres gjennom, noe som virkelig frydet musikkelskerne her i landet. Dessverre gikk gjensynet med Norsktoppen kun i en kort periode, og nå om dagen må man søke seg opp på nettet for å høre de populære, gamle låtene. Heldigvis har de fleste av oss mange av de klassiske pop-platene hjemme på hylla, slik at de rocka sangene kan høres på nytt når man ønsker.

zenko