Ole Ivars

Det første norske dansebandet
Snakker vi danseband, er det umulig å ikke nevne Ole Ivars – det mestselgende dansebandet i Norge gjennom tidene. Det var nettopp Ole Ivars som fikk slutt på importen av svensk musikk, for før det norske dansebandet ble opprettet var det nemlig svenske band (for det meste) man kunne høre på radioen hjemme eller på et lokalt diskotek. Ole Ivars dukket opp på 60-tallet i Hamar, da vokalisten Ivar Grønsveen og organisten Ole Ødegård gikk sammen – du hører sikkert hvordan navnet på bandet oppsto. Fra slutten av 60-tallet og utover spyttet Ole Ivars ut sanger som på rullebånd, og populariteten steg rett til topps. Allerede i 1968 slapp de sin første låt som solgte til gull, og sin første plate som solgte til sølv – den første norske platen som kunne skryte av denne bragden. Ole Ivars holdt konserter landet rundt, på festivaler og i lukkede diskotek, helt frem til Ivar Grønsveen plutselig gikk bort i 1973.

Stage in Lights before concert

 

Ole Ivars gir ikke opp
Med hele 45 album bak seg, der flere av disse har solgt til gull og platina, er Ole Ivars virkelig det største dansebandet i Norgeshistorien. Bandet har tatt imot hele åtte Spellemannpriser, noe kun fire andre artister/band kan skryte av – kun a-Ha, Oslo-Filharmonien, Leif Ove Andsnes og Morten Harket har vunnet flere. Ole Ivars gikk gjennom harde tider etter at frontfiguren gikk bort, men etter hvert kom de seg på bena igjen og fortsatte innspillingen av stadig flere låter. Ole Ivars fortsatte å fryde fansen landet rundt og dansebandet samlet stadig den eldre garden på dansegulvet uansett hvor de var. Etter hvert tok andre, mer moderne sjangere over, men den trofaste fansen holder seg fortsatt til det norske dansebandet og deres klassiske låter. Ole Ivars er forresten fortsatt aktive, selv om Ole Ødegård er det eneste gjenstående originale medlemmet.

 

Utmerkelser
Ole Ivars har som sagt stukket av med hele åtte Spellemannpriser, den seneste så sent som i 2010 for albumet Stjerneklart. NRK kåret Ole Ivars til Tidenes Norske Danseband i 2004, og Hedmark kommune hedret dem med fylkeskommunens kulturpris samme år, etter albumet Heldiggriser. Bandet har også blitt Årets spellemann og vunnet Gammleng-prisen.