Spellemannprisen

Norges mest prestisjefulle
Hvert eneste år fester alle norske artister og band øynene på den mest prestisjefulle musikkprisen i Norge – den historiske Spellemannprisen. Prisen har blitt utdelt hvert eneste år siden 1973, altså over førti år med musikk i mange ulike sjangere. Nesten tyve ulike priser deles ut årlig, i alle sjangere, samt hyppige hederspriser og den mest prestisjefulle av dem alle – Årets spellemann. Hovedformålet med Spellemannprisen er å belønne artister som gjorde det meget bra det foregående året.

 

Ulike klasser
Spellemannprisen er for alle, ikke bare danseband – årets barneplate, årets popgruppe, klassisk musikk, jazz, årets rockgruppe, folkemusikk, elektronisk musikk, blues, country og mange flere priser deles ut årlig. Den heftigste av dem alle er som sagt Årets spellemann, som mer eller mindre bestemmer den beste artisten i Norge året før – det er utrolig deilig å vinne en slik utmerkelse, og de fleste artister/band som oppnår dette selger gull samme år. Forresten er Årets nykommer også en fantastisk pris, siden den innebærer et stipend på en kvart million kroner! Slik får man støttet unge, norske band og artister på deres vei mot gullet. Komponister og tekstforfattere får også sin berømmelse gjennom Spellemannprisen – dette er tross alt en utmerkelse for alle og enhver som driver med musikk.

Female biathlete cross country skiing, rifle on back

 

Mestvinnende band og artister
Leif Ove Andsnes har stukket av med hele 10 Spellemannpriser gjennom årene, men de færreste har hørt om ham – dette fordi herr Andsnes er pianist, og få nordmenn er ofte på pianokonserter og opera. Av de kjente bandene er det a-ha og Ole Ivars som har vunnet flest priser, med Odd Børretzen like bak. Røyksopp har gjort det bra og stukket av med flere priser samtidig ved enkelte anledninger, akkurat som Oslo-gruppen Madcon. Madrugada, DumDum Boys, Espen Lind, Morten Harket, Lene Marlin, Briskeby – alle norske band og artister som har nådd toppen av salgslistene ble enten først tildelt en Spellemannpris, eller fikk den prestisjefulle prisen etter å ha bevist foran hele Norge at de har det som kreves. Én pris savner vi dog – den utgåtte utmerkelsen for Årets musikkvideo. Når denne ble utdelt la artister ekstra mye tid og arbeid på å filme kule videoer til deres sanger.