Svensktoppen

De fleste av oss kjenner til Svensktoppen og det er kanskje ikke så rart, siden hitlisten har eksistert helt siden 1962. Listen med svensk popmusikk er fast inventar hos Sveriges Radio hver uke og er stadig like populær. Fra 1974 måtte låtskriverne være svenske, og Svensktoppen har bare hatt ett avbrudd fra 1982 til 1985. I 1985 innførte de lytteravstemninger for å øke populariteten igjen. Opprinnelig var det en egen jury som bestemte listeplasseringene på melodiene. Etter de nye reglene måtte lytterne stemme ved å sende inn et postkort, senere ble det mulig å stemme via telefon. Svensktoppens lyttere syntes å like danseband, som begynte å dominere listen nesten uten unntak.

Svensktoppen til filmlerretet.

1013px-Kikki_DanielssonFra 2003 ble det atter en gang innført en jury for å gjøre musikken mer variert, og Svensktoppen fikk igjen en bredere lytterskare. Programmet har gjennom tidene hatt stor betydning for svenske artister og svensk popmusikk, og hjalp spesielt nye artister å nå ut til et stort publikum. Også i Norge har programmet hatt mange tilhengere, spesielt på Østlandsområdet, hvor det var mulig å få inn svensk radio på 60 og 70 tallet. Svensktoppen er uten tvil flaggskipet til Sveriges Radio, og for å holde på interessen, skjer det forandringer i programmet omtrent hvert tiende år. Da går de nøye gjennom hvordan låtene velges ut, hvordan de stemmes frem, for å få variasjon og rotasjon. Er du interessert i Melodi Grand Prix, kan du følge de svenske låtene etter hvert som de presenteres på Svensktoppen. De fleste tenker fremdeles på danseband når Svensktoppen nevnes ettersom dansebandmusikken hadde en helt spesiell utbredelse både i Sverige og Norge. Det er til og med laget en film om Svensktoppen og danseband, i dokumentar-form med en stor og generøs humor.

Norsk på svensktoppen

Det har også vært nordmenn på Svensktoppen. Inger-Lise Rypdal var en stor stjerne allerede på 60-tallet, og mange av tekstene hennes ble sett på som kontroversielle og litt opprørske. ABBAs manager, «Stickan» Anderson, skrev en egen låt til Rypdal for å lansere henne i Sverige. Den lå mange mange uker på Svensktoppen med den senere store stjernen Agnetha Fältskog langt bak henne. Sverige har alltid ligget et par skritt foran Norge når det kommer til musikk. Danseband-bølgen fra Svensktoppen skylte inn over Norge som en farsott, men det tok tid før det kom norske varianter som spilte opp til dans. Norge har prøvd å lage en egen versjon av det populære programmet, men først fra 1973. Norsktoppen fikk aldri samme popularitet som sine svenske naboer, og NRK la ned programmet i 2008. Mange store svenske artistnavn startet sin karriere på Svensktoppen, og det er fremdeles en stor ære for kjente og kjære musikere å ha låten sin på listen.